John van Helden; het kan eerlijker!
Lang geleden, toen ik een jaar of 5 was, kreeg ik van mijn vader een stukje grond om mijn eigen groenten op te verbouwen. Zo klein als ik was, zo groot was mijn enthousiasme. Ik wilde natuurlijk de allermooiste producten telen, nog mooier en lekkerder dan die van mijn vader.
Alles wilde ik snappen. De bodem, hoe de plant groeit, de oogst. Mijn opa en mijn vader leerden me de kneepjes van het vak. En zo kreeg ik een enorme waardering voor wat er in de land- en tuinbouw allemaal gedaan moet worden om verse, goede producten te kweken.
In die tijd vroeg ik me al af hoe het toch kon dat deze producten, die met zoveel energie en passie gekweekt werden, zo weinig opleverden bij de veiling. En deze vraag is me mijn hele leven bij gebleven, zonder dat ik een idee had hoe we dit konden veranderen.
Maar nu, 50 jaar later denk ik: HET KAN EERLIJKER!!
Hoe? Door niet meer te denken ‘in de keten’, een lineair proces met aan het einde pas de consument. Maar door als gezamenlijke stakeholders de cirkel rond te maken, allemaal ten dienste van de eindgebruiker, die in het midden staat.
In deze samenwerkingsvorm is alles transparant: financiën, volumes en de kwaliteit. Ook zijn alle stakeholders gelijkwaardig. Hierdoor is het gemakkelijker om ieders toegevoegde waarde eerlijk te waarderen. Gebaseerd op vertrouwen i.p.v. van op controle.
Op deze manier hebben we Lerend-Eten opgezet. Twee jaar geleden zijn we gestart met een aantal lokale ondernemers en telers. Het afgelopen jaar is Rendiz, die bijzondere mensen begeleidt in en naar werk, er als partner bijgekomen. Inmiddels leveren we al gezonde lunches aan leerlingen op basisscholen.
Belangrijk hierbij zijn de verhalen van de lokale teler, het product, de teelt en van de medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt de lunch in feite nog lekkerder en waardevoller. Kinderen vertellen er thuis aan tafel over en zo wordt er van alles in beweging gezet.
De teler voelt deze waardering én krijgt een eerlijke prijs. De bijzondere mensen die de lunches bereiden horen er ook écht bij en krijgen ook direct de waardering voor hun werk.
Omdat het gezonde kind voor ons het allerbelangrijkste is, streven we ernaar om lokaal zoveel mogelijk producten vers in te kopen. Denk aan groenten, fruit maar ook aan zuivel en brood. We maken gebruik van telers, boeren en bakkers die met hun passie ook geloven in lerend-eten.
Voor jongens of meisjes die te maken hebben met allergieën of religieuze regels, verzorgen we, op maat, een aparte lunch-box. Onze insteek is om de school volledig te ontzorgen, in afstemming met de school en leerlingen zelf. Hierbij inspireren we de school ook om het samen te doen met de wijk, ouders én de leerlingen.En natuurlijk is het concept niet alleen ontwikkeld voor scholen maar ook voor zorginstellingen, overheid, bedrijfskantines of sportclubs.
John van Helden