Ron van Cleef, Fruitbedrijf
Toen ik, Ron, op de Landbouwschool zat, liep ik stage bij een fruitbedrijf. Dit gaf mij direct het gevoel: Dit wil ik ook! Na deze Landbouwschool ben ik naar de Fruitteeltvakschool gegaan, één dag in de week en de andere 4 dagen werkte ik nog steeds bij ditzelfde fruitbedrijf.
Mijn vader was akkerbouwer en had wat veeteelt erbij. Hier werkte ik in mijn vrije tijd ook nog mee. In 1987 gingen de eerste fruitbomen de grond in op het bedrijf van mijn vader, zodat ik deze kon onderhouden, plukken etc. naast mijn baan en de opleiding.
Eenmaal klaar met school ben ik thuis volledig aan de slag gegaan samen met mijn vader. Langzaam maar zeker werd het akkerbouwbedrijf een fruitbedrijf. We zijn begonnen met appelbomen, met verschillende rassen zoals, Elstar, James grieve, Boskoop, Jonagold, Gloster en Summerred. Later in 1994 hebben we onze eerste perenbomen geplant. Dit waren Conference en Doyenne du Comic. Deze perenbomen staan er overigens nog steeds. En onze appelbomen zijn inmiddels allemaal vervangen door nieuwe bomen, met ook wat nieuwe rassen zoals Braeburn, Dalinbel, Dalilight. In 2011 hebben we, naast appels en peren, ook zoete kersen gepland. Wel 9 rassen, die allemaal na elkaar rijp zijn, zodat we ongeveer 8 weken kersen kunnen verkopen.
Vanaf 1989 hebben we ook een winkeltje aan huis, waar we onze eigen producten verkopen. Na een jaar waar een hagelbui onze oogst verwoestte, hebben we stroop en sap laten maken, om ook deze in ons winkeltje te kunnen verkopen. In 2010 heeft mijn vrouw, Anita de winkel overgenomen van mijn moeder en zijn we meer streekproducten, kaas en onze kersen erbij gaan verkopen. En sinds kort ook nog het mooie Bunzlau servies.
Ik vind het heerlijk om in de natuur bezig te zijn, en hierdoor mensen gezond te kunnen laten eten en snacken.
De natuur heeft zoveel mooie momenten! De winter, voor onze snoei-werkzaamheden, met veel rust in de boomgaard bezig zijn. Het voorjaar, is zeer stressvol met nachtvorsten tijdens het bloeiweer. We moeten dan ook vele nachten werken om te beregenen. En overdag geniet ik dan weer van de prachtige bloesem en de rondvliegende bijtjes. In de zomer beginnen we met het oogsten. Dan zie je al die mooie producten in de kisten liggen, allemaal voor jullie. Een deel koelen we, zodat wij de hele winter kunnen genieten van onze appels en peren.
Wij zijn blij met Lerend-Eten omdat we het heel belangrijk vinden dat, mensen op welke leeftijd dan ook, gezond eten, zowel het verse product, als het product dat verwerkt is. Je kunt bijvoorbeeld ook appelmoes maken om vitamines en fruit binnen te krijgen, een keer peertjes stoven of een geperst sapje drinken zonder toevoeging van water of suiker. Deze sappen hebben wij ook laten maken van onze appels, peren en kersen.
Kom gerust eens langs in onze winkel of bezoek onze website
Ron van Cleef